In het Belgische Nieuwsblad verscheen in september een artikel over het Nederlandse Olijfolie Instituut. Het instituut liet 32 flessen uit de supermarkt testen op de vraag: zit er écht extra vierde in de fles? De resultaten bleken schokkend.
Extra vierge
Wilma van Grinsven-Padberg, panelleidster bij het Olijfolie Instituut, legt uit wat het betekent: “De naam zegt het zelf: extra maagdelijk”. Om op een fles ‘extra maagdelijk’ te mogen zetten, moet er aan wettelijke normen van het IOC worden voldaan. De zuurtegraad moet onder de 0,8 procent liggen, de olijven moeten binnen 24 uur na de pluk geperst worden én er mogen geen geur- of smaakdefecten zijn. Het is op die manier de meest verfijnde olijfolie en perfect geschikt voor koude bereidingen.
Het Olijfolie Instituut is erkend door zowel de IOC (International Olive Counsil) als ook het Nederlandse ministerie van Landbouw en Voedselzekerheid. Het instituut test op geur- en smaakdefecten en doet geen chemische tests op zuurtegraad. “Maar met die grens van 0,8 procent zuurtegraad is er doorgaans niets fout in de analyses. Die norm kun je namelijk omzeilen door geraffineerde olijfolie (dat heeft standaard een lage zuurtegraad) toe te voegen aan minderwaardige olijfolie. Een puur chemische testrapport zegt dus weinig.”, aldus Van Grinsven-Padberg.
