Is olijfolie gezonder dan boter?

Boter bevat ongeveer 100 calorieën en 11 gram vet per eetlepel, waarvan 7,3 gram verzadigd vet. Kortom, olijfolie is gezonder dan boter vanwege het hogere gehalte aan onverzadigde vetten, vitamines, antioxidanten, polyfenolen en de mogelijke voordelen voor de gezondheid van het hart!

Deel dit bericht

Kan je alles bakken in olijfolie?

Ons antwoord is JA! De methode is simpel: Eerst de pan heet laten worden. Dan pas de olijfolie erin en direct de groenten of het vlees.

Hoe heet mag je olijfolie verhitten?

Geraffineerde olijfolie: 199-243°CVierge olijfolie: 210°CExtra vierge olijfolie met lage zuurtegraad, van goede kwaliteit: 207°CExtra vierge olijfolie: 160-190°C.

Olijfolie om te bakken

Olijfolie is een van de weinige, zo niet de enige olie die zijn eigenschappen bewaart, ook bij hoge temperaturen. Het is daarom lekker en verstandig om in olijfolie te bakken. Toch zijn er verschillende en verwarrende berichten verschenen over hoe gezond het werkelijk is.

We proberen in het kort aan te geven welke richtlijnen u kunt volgen. Alle werkzame stoffen van olijfolie blijven hun werk doen, ook bij hoge temperaturen. Omdat in Extra Vierge olijfolie de meeste anti-oxidanten en andere werkzame stoffen zitten zouden die dus ook bij het bakken hun goede werk kunnen doen. Het is echter zo dat bij ongefilterde, pure olijfolie veel zwevende deeltjes aanwezig zijn, zoals stukjes van de pit of het schilletje. Deze deeltjes verbranden sneller, verkolen zelfs, en dat zorgt niet alleen voor een mindere smaak, maar ook voor ongezonde stoffen.

Het is dus verstandig bij het bakken een zo helder mogelijk (gefilterde) olijfolie te gebruiken. Dat kan ook een extra vierge olijfolie zijn. Het verbrandingspunt van extra vierge olijfolie ligt bij ongeveer 180 graden. Hoe beter de olie (lage zuurgraad), hoe hoger de temperatuur mag zijn. Bijna al onze olijfolies zijn gefilterd. Zo niet is dat heel duidelijk aangegeven in de omschrijving. Bakken in gefilterde en kwalitatief hoge extra vierge olijfolie is dus heel goed mogelijk. Spaanse topchefs doen niet anders. Het maakt alles lekkerder. Voor een wat meer neutrale smaak en in een lagere prijsklasse adviseren wij een ‘gewone’ olijfolie. Een ‘gewone’ olijfolie (geen extra vierge) is goedkoper en voldoet per definitie aan alle eisen (helder en kan hoge temperatuur aan).

 

Lees meer berichten

Kooktips

Kooktips: Bruschetta & Spaghetti Aglio e Olio

Wilt u een olijfolie met een smaakje, doe dan ruim voor het koken
in een schaaltje olijfolie met bijvoorbeeld: knoflook, basilicum en
een snufje zout, rozemarijn, tijm, chilipepers.
U heeft dan olijfolie met een pure knoflook smaak of basilicum of
rozemarijn. Ook kunt u een mengsel maken van verschillende
kruiden door elkaar. Ook lekker om met een broodje te dippen.

Kooktips

Koken met Olijfolie: Gezond en Veelzijdig

Olijfolie is een onmisbaar ingrediënt in de keuken, geliefd om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Of je nu bakt, braadt, of roostert, olijfolie is de perfecte keuze. Extra vierge olijfolie voegt een rijke, volle smaak toe aan salades en koude gerechten.